In english

Stängt idag

Visste du detta om Jupiter?

Jupiter är den femte planeten från solen och den överlägset största planeten i solsystemet, mer än dubbelt så massiv som alla andra planeter tillsammans.

Jupiter har haft stor betydelse för hela solsystemets utveckling och utformning genom sin enorma massa och gravitation, och är uppkallad efter kungen av de romerska gudarna.

I vårt fall skyddar och kontrollerar Jupiter de inre planeterna i solsystemet. Samspelet mellan solen och Jupiters gravitation gör det möjligt för bland annat jorden att upprätthålla en nästan cirkulär bana, som ger ett stabilt klimat över hela året. Hade jorden haft en lång och elliptsik bana hade det orsakat extrema klimatväxlingar, vilket hade förhindrat utvecklingen av liv. Jupiter skyddar även genom att dra till sig asteroider och kometer som närmar sig, vilket har gett planeten smeknamnet ”solsystemets dammsugare”.

Jupiters ränder och virvlar är i själva verket kalla, blåsiga moln av ammoniak och vatten som flyter i en atmosfär av väte och helium. På Jupiter finns även en stor röd fläck. Det är en jättestorm som är större än jorden, och som har virvlat runt på planeten i hundratals år.

Eftersom Jupiter är så stor och har så stor massa har den nästan skapat ett eget lite solsystem bestående av 79 bekräftade månar, fler än någon annan planet i solsystemet. De fyra största månarna upptäcktes av Galileo Galilei i början av 1600-talet, och döptes till Io, Europa, Callisto och Ganymedes. Ganymedessolsystemets största måne, är till och med större än planeten Merkurius.

Jupiters månar är väldigt spännande att studera eftersom de är så varierande, och påverkas så mycket av planeten. Därför har den europeiska rymdorganisationen, ESA, satsat stort på rymdsonden JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) med planerad och lyckad uppskjutning år 2023. Det kommer ta nästan sju år för sonden att ta sig till Jupiter och väl där kommer den under tre år att göra detaljerade observationer av Ganymedes, Callisto och Europa.

Av de sammanlagt tio vetenskapliga instrumenten ombord på JUICE är två utvecklade och byggda på Institutet för rymdfysik, IRF, i Sverige. På IRF görs allt från utveckling till färdig produkt, och JUICE är det största uppdraget i institutets historia.

 

Källa: Rymdstyrelsen 2023

Besök Himmelskahändelser Jupiter