In english

Öppet idag

10:00-17:00

Planetariet Barngrupp 02
/ Besök

Himmelska händelser

”En stor del av vårt synfält upptas av himlen. Om vi aldrig lyfter blicken går vi miste om hälften av världens skönhet”. Chet Raymo, professor i astronomi."
- Chet Raymo, professor i astronomi.

Ta reda på mer

Hur ser man egentligen en planet från jorden? Vad är en satellit och hur går en månförmörkelse till? Här kan du läsa mer om himmelska händelser.

Källor: Astronomisk kalender 2023, Per Ahlin; Tidskriften Telescopium utgiven av SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening; Tidskriften Populär Astronomi utgiven av Svenska Astronomiska Sällskapet.

Se Sedna i Teknikens Hus

Se Sedna i Teknikens Hus

Sedna är en dvärgplanet i Kuiperbältet, uppkallad efter inuiternas vattengudinna Sedna. Kupierbältet är ett område bestående av många små himlakroppar, transneptuner, bortom Neptunus. Här finns också dvärgplaneterna Pluto och Eris.

Som en del av Sweden Solar System, invigdes en modell av dvärgplaneten Sedna i Luleå den 8 december 2005. Sedna beräknades ligga på samma avstånd i förhållande till solen, som Luleå ligger i förhållande till Globen (idag Avicii Arena) i skala 1:20 miljoner. Modellen gjordes av konstnären Antero Koskitalo.

 

Sedna
Sedna