In english

Öppet idag

10:00-17:00

Utställning skogen, banren kör skotare
/ Besök

Upplev tillsammans

Norrbotten är toppen!

Upplev det under Teknikens Hus tak

Utgångspunkten i våra utställningar är vårt län och den verklighet vi har runt oss. Vår natur, malmen i berget, skogen som växer runt knuten och vattnet i våra älvar. Att vara här är som att resa genom Norrbotten – jättesnabbt! En kort promenad runt i huset och du har fått besöka kust, inland och fjäll.  

Barn leker tillsammans i utställningen bygglek

Ett smakprov ur Teknikens Hus

Energi

Allt är energi!

Vad är energi och hur kan vi använda den? I utställningen Drivkraft får du lära dig mer om just det. Här kan du ladda mobilen genom att springa i ett hamsterhjul, bygga dammar och få turbinen att snurra, kliva in i rollen som vindkrafttekniker – och mycket, mycket mer! 

Drivkraft Vera 1 Spegel

Gruva och geologi

Ta en tur ner i guvan

Utställningen Gruva och geologi tar avstamp i jordens tillblivelse, i geologi och prospektering. Ta en tur ner i gruvan och utforska gruvbrytningen i länet!

Utställning gruva, barn spelar VR

Varma känslor, svala servrar!

Varför passar just Norrbotten så bra att bygga datacenter i? Och hur fungerar egentligen internet? De här frågorna får du svar på i den uppdaterade utställningen Gilla läget som handlar om datacenter.

En byggarbetsplats med lekglädje

Bygglek är en arbetsplats som uppmanar till lek. På den mjuka lekmattan fyller du skottkärran med klotsar, tippar av och staplar, ordnar och bygger. Hjälmen på och skorna av!

Sveriges största bulkhamn

Bulk är gods som läggs i lösvikt direkt i lastutrymmet. Här kan du köra radiostyrda båtar bland sex kajer. Muddring, lotsning och isbrytning, ja Luleå hamn är öppen året runt.

Skog och papper

Möt den norrbottniska naturen

I skogen finns råvaran som ger papper, virke att bygga med, spill som kan förädlas till bränsle. Hur vårdas skogen och hur går avverkning och förädling till?

Utställning skogen, pojke testar maskinerna

Mat och matte i MatRätt

Från jord till bord

Inne i utställningen MatRätt kan barnen besöka djuren på lantgården Nästgårds eller gå in och jobba i butiken Gyllene snittet där de kan leka affär och använda sina matematiska kunskaper.

Utställning Maträtt, Barnen tittar in i kameran

Järn och stål

Järnsmältan tappas ur masugnen och förs vidare i torpedos till LD-ugnen. I LD-processen blir järnet till stål. Stålet gjuts och kapas till slabs, för vidare transport till beställare i hela världen. 

Rymden

Norrbottens rymdindustri är ett spännande framtidsområde. I Planetariet i Teknikens Hus berättar vi om planeterna, solen, månen och satelliter. 

Tillverkningsindustrin som formar stålet

Här testar du hållfasta former, experimenterar med rost och svetsar i AR-teknik. I lastbilshytten tar ni en provtur i körsimulatorn.

Planetariet

Vi blickar upp mot skyn

Följ med på en resa ut i Vintergatan och titta närmare på kända stjärnbilder, galaxer, meteorer och satelliter.

Planetariet, som finns i jordgloben mitt i Teknikens Hus, ger dig möjlighet att se stjärnor och fjärran planeter under visningar med vår personal. I Planetariet visas också kupolfilm, som sätter besökaren mitt i händelsernas centrum.

Planetariet Barngrupp 03