In english

Stängt idag

Oktober

-

Kvällar att blicka uppåt

Oktober är en bra månad för att se planeterna Venus och Jupiter och kanske även Uranus. Kom ihåg att en planet "lyser" med ett fast sken medan stjärnorna ser ut att blinka.

1-2 okt Under natten till måndagen står månen nära planeten Jupiter.

4 okt När månen går upp kan en se den ljusstarka stjärnan Elnath i Oxens stjärnbild till vänster ovanför månen. Både månen och Elnath kommer att synas nära varandra från skymning till gryning.

6 okt Halvmåne i nedan kl 15.48.
I norra Sverige står månen över horisonten dygnet runt under stora delar av veckan.

6-7 okt Under natten närmar sig månen Pollux, en av de starkt lysande stjärnorna i tvillingarnas stjärnbild. Castor, den andra tvillingen, står en bit ovanför Pollux.

10 okt I gryningen står månen en bra bit över horisonten i ostsydost till sydost. Stjärnan Regulus i Lejonets stjärnbild står en bit nedanför till höger. Ytterligare snett till höger under Regulus, kan en se planeten Venus som lyser än starkare än Regulus.

14 okt Nymåne kl 19.55.

14 okt När månen går upp tidigt på kvällen står planeten Mars, som lyser brandgult, ganska nära månen en bit nedanför. Stjärnan Elnath i Oxens stjärnbild står en bit ovanför.

På eftermiddagen och kvällen kommer en ringformig solförmörkelse att ske. Denna syns inte från Skandinavien, men befinner du dig i Nord- eller Sydamerika kommer du att kunna uppleva den.

I mitten av månaden kan du möjligen se Uranus. Använd en kikare och titta mot söder. Det funkar bäst om du tar dig bort från stadens ljus när du ska hitta planeten. Uranus ligger snett till höger lite nedanför Plejaderna. En bit till höger kan en se ljusstarka Jupiter. 

22 okt Halvmåne i kommande kl 5.29.
Under stora delar av veckan syns inte månen från norra Sverige då den står under horisonten.

28 okt Fullmåne kl. 22.24
I början av veckan passerar månen nära Saturnus och i slutet av veckan är det Jupiter som står närmare månen. 

28-29 okt En partiell månförmörkelse kan, vid rätt förhållande, synas hos oss i norra Sverige. En del av månen passerar genom jordens helskugga. Förmörkelsen börjar kl 20.00. Kl 22.14 inträffar förmörkelsens mitt, och är därmed som störst. En partiell förmörkelse innebär att en del av himlakroppen skuggas. Denna gång är det uträknat att knappt 13% av månens diameter kommer att skuggas av jorden.

29 okt Sommartid ska ställas om till vintertid. När klockan visar 3 på natten kan du vrida tillbaka den till 2.

 

Källa: Astronomisk kalender 2023, Per Ahlin

 

Besök Himmelskahändelser Jupiter