In english

Stängt idag

Naturspanarna i Rutvik får stipendier från Baltiska fonden

I Rutviksskolan årskurs 4-6 ska eleverna i projektet Naturspanarna föra in naturens biologiska samspel i klassrummet och lära sig mer om naturens förändringar över årstiderna. Vad händer egentligen med en och samma plats under ett år?

Rutviksskolan tilldelades stipendier från Baltiska fonden på 30 000 kronor för projektet Naturspanarna. Pengarna ska bidra till att köpa in digitala verktyg så som digitalkameror som ska hjälpa eleverna att dokumentera hur skogen och naturen förändras under ett år.

 – För att kunna följa årstidsväxlingarna planerar vi för fältstudier under hela året. Under fältstudierna ska eleverna dokumentera och ta med sig materialet, fysiskt och digitalt, in i klassrummet för närmare studier. Eftersom projektet pågår under hela året, kommer vi också kunna studera vattnets egenskaper och kretslopp, berättar arbetslaget vid Rutviksskolan åk 4-6.

Baltiska fondens ambition är att höja intresset för skogsfrågor i Norrbotten. I samarbete med Teknikens Hus delar Baltiska fonden ut medel till pedagoger med engagemang för skogen. 

 – Ansökningarna var rekordmånga och projektplanerna mycket ambitiösa. Därför valde vi att fördubbla den tilltänkta stipendiesumman. Totalt delar vi ut 500 000 kronor fördelat på 16 skolor och förskolor i Norrbotten, säger Jörgen Ericsson, representant för Baltiska fonden.

Skogenrutvik

Baltiska fonden

Rekordmånga ansökningar till Baltiska fonden

Under våren kom det in rekordmånga ansökningar till Baltiska fonden, och hela 16 skolor och förskolor i Norrbotten fick ta del av stipendierna. Tack vare många och ambitiösa projektplaner, beslutade Baltiska fonden att fördubbla sin tilltänkta stipendiesumma och vi kunde dela ut hela 500 000 kronor.

Stipendierna gick till en variation av projekt med det gemensamma att ta klassen till skogen eller skogen till klassrummet. Detta med hjälp av inköp av till exempel digitala verktyg, mikroskop, luppar och ellådcyklar för transport. 

Skolor och förskolor som tilldelades är:

Kideus förskola, Luleå
Vitåskolan, Luleå
Munkebergs förskola, Luleå
Rutviksskolan, Luleå
Kläppens förskola, Sunderbyn
Synderbyskolan, Sunderbyn
Persö förskola
Alviks förskola
Åkerskolan, Överkalix
I Ur och skur förskola, Sikfors
Ringelskolan, Arvidsjaur
Kattens Förskola, Jokkmokk
Vidsels förskola
Kangos kultur- och ekologiskola
Lyckebo förskola, Juoksengi
Älvstrandens förskola, Pello

 

Baltiska fondens ambition är att höja intresset för skogsfrågor i Norrbotten. I samarbete med Teknikens Hus delar Baltiska fonden medel till pedagoger med engagemang för skogen. Stipendiet är skattebefriat och går till grupper av pedagoger som planerar eller har genomfört ett arbete med elever, förenligt med Baltiska fondens ambition. 

Skola Aktuella Projekt Baltiska