In english

Öppet idag

10:00-17:00

Måne och Sol

Besök Himmelskahändelser Sol

Solen

Det speciella med solen är att den är vår närmaste stjärna. Jämfört med andra stjärnor är den inte alls märkvärdig. Den är medelstor, medelhet och medelgammal. Trots att den är en medelmåtta, så skulle vi inte leva utan den. 

Torsdagen den 20 juni kl. 22.51 infaller sommarsolståndet. På denna, den längsta av dagar står solen högre på himlen än någon annan dag. Vår kortaste natt blir då mellan torsdag och fredag, men det handlar bara om någon sekund.

Ibland ökar aktiviteten på solen och enorma mängder elektriskt laddade partiklar slungas ut. De förs med solvinden mot jorden och ger upphov till vackra norrsken. Dessa syns dock inte under sommaren då våra nätter är för ljusa för att se fenomenet.

 

Besök Himmelskahändelser Sol

Månen

När himlen ljusnar kan det vara svårare att se månen, framförallt på dagarna.

Månen är vår närmaste granne i rymden och det är än så länge den enda himlakroppen, förutom på jorden, som människor har varit på. Hitintills har Nasa landat med tolv astronauter, bara män, på månen och mängder av sten har tagits hem för forskning. Fler länder och företag intresserar sig för månen och landningar på månens baksida och sydpol har under de senaste åren blivit verkliga.

En rymdstation runt månen och en rymdbas på månens yta är långsiktiga planer för framtiden. Vi får se vad som händer....

Besök Himmelskahändelser Måne

Månförmörkelse

Det är bara vid fullmåne som det kan bli en månförmörkelse. När hela månen är upplyst betyder det att solen är ungefär mitt emot. Samtidigt befinner sig jordklotet mellan solen och månen. Jorden kommer då att kasta sin skugga på månen. Jordklotet har både en kärnskugga och en svagare halvskugga. Den välvda skuggan som rör sig över månen är ett synligt bevis för att jorden är rund.

Månen blir aldrig helt osynlig inte ens i kärnskuggan. Orsaken till det är att jordens atmosfär böjer av solljuset litegrann och ger månen ett kopparrött skimmer. Färgen blir starkare ju fler partiklar som finns i atmosfären. Det kan till exempel inträffa efter ett vulkanutbrott.
Månbanan lutar en aning i förhållande till de andra himlakropparnas banor och därför blir det inte en förmörkelse vid varje fullmåne.

Besök Himmelskahändelser Månförmörkelse