In english

Öppet idag

10:00-17:00

September

-

Kvällar att blicka uppåt

 

Merkurius kan vara synlig från norra Sverige i början på september. Titta noga, med kikare helst, lågt i nordost till öster i gryningen. Den ljusstarka stjärnan Regulus i Lejonets stjärnbild ligger i närheten, men Merkurius lyser klart starkare. Annars kan du njuta av planeterna Mars, Jupiter och Saturnus på stjärnhimlen.

3 september Nymåne kl 3.56.
I norra Sverige står månen över horisonten under dagtid.

11 september halvmåne i kommande kl 8.06.

I norra Sverige står månen under horisonten nästan hela veckan.

16-17 september Månen börjar att närma sig Saturnus, som står till vänster ovanför månen. Natten efteråt ser vi Saturnus till höger om månen.

18 september fullmåne kl. 4.34.

Före gryningen inträffar en liten månförmörkelse, en måttlig stor partiell månförmörkelse. Som mest skuggas ca 9% av månens diameter. Förmörkelsen startar kl 4.12 och avtar efter kl 5.17.

22 september Höstdagjämningen inträffar klockan 14.44. Just då passerar centrum av solskivan från norra till södra himmelshalvan. Dag och natt är inte lika långa under detta dygn.

23 september Månen står en bit ovanför lite till vänster om planeten Jupiter. Den ljusstarka stjärnan Elnath i Oxens stjärnbild lyser till vänster om månen.

24 september Halvmåne i nedan kl 20.50.
Månen står över horisonten dygnet runt i norra Sverige. Under natten närmar sig månen den brandgula planeten Mars.

 

Besök Himmelskahändelser Vintergatan

Visste du detta om Jupiter?

Jupiter är den femte planeten från solen och den överlägset största planeten i solsystemet, mer än dubbelt så massiv som alla andra planeter tillsammans.

Jupiter har haft stor betydelse för hela solsystemets utveckling och utformning genom sin enorma massa och gravitation, och är uppkallad efter kungen av de romerska gudarna.

I vårt fall skyddar och kontrollerar Jupiter de inre planeterna i solsystemet. Samspelet mellan solen och Jupiters gravitation gör det möjligt för bland annat jorden att upprätthålla en nästan cirkulär bana, som ger ett stabilt klimat över hela året. Hade jorden haft en lång och elliptsik bana hade det orsakat extrema klimatväxlingar, vilket hade förhindrat utvecklingen av liv. Jupiter skyddar även genom att dra till sig asteroider och kometer som närmar sig, vilket har gett planeten smeknamnet ”solsystemets dammsugare”.

Jupiters ränder och virvlar är i själva verket kalla, blåsiga moln av ammoniak och vatten som flyter i en atmosfär av väte och helium. På Jupiter finns även en stor röd fläck. Det är en jättestorm som är större än jorden, och som har virvlat runt på planeten i hundratals år.

Mer om Jupiter
Besök Himmelskahändelser Jupiter