In english

Öppet idag

13:00-19:00

September

-

Kvällar att blicka uppåt

I september kan du fortsätta se planeten Jupiter på stjärnhimlen. En stund efter skymningen, i början på månaden, står Jupiter till höger nedanför månen. Både i september och oktober står Saturnus nära horisonten i sydostlig riktning i skymningen och rör sig mot sydväst.

7 september Halvmåne i nedan kl 00.21.

I norra Sverige står månen över horisonten på dygnet runt.

8 september Kring midnatt, kan du se månen en bit till vänster under den ljusstarka stjärnan Elnath i Oxens stjärnbild.

10 september Under natten står månen nära en av tvillingarnas stjärnor, Pollux. Stjärnan Castor finns högre upp men båda lyser så klart att de är lätta att hitta på himlen.

15 september Nymåne kl 03.40.

I norra Sverige når inte månen över horisonten i början av veckan.

Planeten Jupiter syns i stjärnbilden Väduren. Jupiter ser ut att röra sig baklänges jämfört med stjärnorna, mot höger/västerut. Så gör planeter som håller på att bli varvade på innerbanan av jorden.

22 september Halvmåne i kommande kl 21.32.

Månen står under horisonten dygnet runt under senare delen av veckan.

23 september Höstdagjämningen inträffar klockan 08.50. Just då passerar centrum av solskivan från norra till södra himmelshalvan. Dag och natt är inte lika långa under detta dygn.

 29 september Fullmåne kl 11.58.

 

 Källa: Astronomisk kalender 2023, Per Ahlin

Besök Himmelskahändelser Vintergatan

Visste du detta om Jupiter?

Jupiter är den femte planeten från solen och den överlägset största planeten i solsystemet, mer än dubbelt så massiv som alla andra planeter tillsammans.

Jupiter har haft stor betydelse för hela solsystemets utveckling och utformning genom sin enorma massa och gravitation, och är uppkallad efter kungen av de romerska gudarna.

I vårt fall skyddar och kontrollerar Jupiter de inre planeterna i solsystemet. Samspelet mellan solen och Jupiters gravitation gör det möjligt för bland annat jorden att upprätthålla en nästan cirkulär bana, som ger ett stabilt klimat över hela året. Hade jorden haft en lång och elliptsik bana hade det orsakat extrema klimatväxlingar, vilket hade förhindrat utvecklingen av liv. Jupiter skyddar även genom att dra till sig asteroider och kometer som närmar sig, vilket har gett planeten smeknamnet ”solsystemets dammsugare”.

Jupiters ränder och virvlar är i själva verket kalla, blåsiga moln av ammoniak och vatten som flyter i en atmosfär av väte och helium. På Jupiter finns även en stor röd fläck. Det är en jättestorm som är större än jorden, och som har virvlat runt på planeten i hundratals år.

Mer om Jupiter
Besök Himmelskahändelser Jupiter