Norrskensprognoser
Har du sett det? Norrsken uppstår när solen har haft utbrott och atmosfären bombarderas av solens partiklar. Partiklarna följer jordens magnetfält och styrs in mot nordpolen och sydpolen.
Det uppstår under alla årstider och har ingenting alls med kyla att göra. Men för att se norrsken behövs en mörk och molnfri himmel, så som det kan vara en kall vinternatt.
Norrskenet böljar i olika former. Den vanligaste färgen är grön eller vit. Andra färger som röd, blå och lila kan också uppstå och allt beror på vilka atomer i atmosfären som rymdpartiklarna krockar med.
Under den senaste tiden har dessa färgglada skådespel har dykt upp längre söderut än vanligt, vilket beror på solens ökade aktivitet.
Solens aktivitet är nämligen inte konstant, den löper i cykler som varar ungefär elva år. Under den tidsperioden går solen mellan hög och låg aktivitet, och den maximala aktiviteten nås i mitten av perioden när solens magnetfält vänder.
Den senaste solcykeln varade från 2008 till 2019. Vi befinner oss nu i mitten av den nuvarande solcykeln och närmar oss den maximala magnetiska aktiviteten.
Här är några sidor där du kan se bilder på norrsken och få veta mer:
IRFs sida om norrsken
Norrskenskamera i Abisko
Blogginlägg från Rymdstyrelsen