In english

Öppet idag

10:00-17:00

Stjärnbilder

Besök Himmelskahändelser Orion

Hur ser jag en stjärnbild?

Från Sverige kan vi se 3 – 4000 stjärnor. På södra stjärnhimlen finns det ytterligare 1000 stjärnor som är synliga för blotta ögat.

Ta gärna med en kikare när du går ut. Välj en molnfri kväll då det inte är fullmåne och en plats utan annat ljus som kan störa.
Allt eftersom vårt jordklot snurrar tittar vi ut i rymden åt olika håll och det gör att stjärnhimlen förändras. Därför talas det t ex om höst- eller vinterstjärnbilder.
Även under en natt sker det förändringar, samtidigt som nya stjärnor dyker upp i öster försvinner andra under horisonten i väster.
Det finns dock några stjärnbilder som alltid syns från våra breddgrader när himlen blir tillräckligt mörk. Dit hör Stora och Lilla Björn, Karlavagnarna, Draken, drottning Cassiopeia och hennes make Cepheus. Dessa befinner sig alla högt uppe på himlavalvet.

Om du förflyttar dig mot sydligare nejder kommer du att se mer och mer av den södra stjärnhimlen.

Se stjärnhimlen här
Besök Himmelskahändelser Orion

Vår stjärnhimmel

Titta efter de tre ljusstarka stjärnor som bildar Sommartriangeln. Här i norr vore namnet Hösttriangeln bättre eftersom det är först då som vi kan se den. Hörnen på denna jättetriangel bildas av stjärnorna Deneb, Vega och Altair. Dessa stjärnor är de som lyser allra starkast i respektive stjärnbild; Svanen, ibland även kallad Norra Korset, Lyran och Örnen.

Vega är en av de mest ljusstarka stjärnorna på norra stjärnhimlen.  Vid Vega finns ett fint stjärnpar. Men du behöver en kikare för att upptäcka dem. Har du tillgång till ett bra teleskop kan du dessutom se att båda stjärnorna egentligen är dubbelstjärnor. Alla fyra stjärnorna är vita och har ungefär samma ljusstyrka.

Deneb i svanens stjärt är märkvärdigare än den ser ut. Den är en superjättestjärna och är en av de ljusstarkaste stjärnorna i vår galax Vintergatan. Den lyser kanske 100 000 gånger starkare än solen men är väldigt långt ifrån oss.
I ett teleskop kan du också titta på en dubbelstjärna mitt på Svanens långa hals. En stjärna är gul och den andra blå som svenska flaggan.

Capella i stjärnbilden Kusken är en av de allra ljusstarkaste stjärnorna. Den hör liksom solen till de gula stjärnorna men är av större storlek.
Ändå ljusare är Arcturus, en rödorange stjärna som tillhör Björnvaktaren. Du hittar Arcturus om du börjar med Stora Karlavagnens handtag och tänker en nedåtgående förlängning av böjen.

De stjärnor som bildar Stora Karlavagnen syns alltid när himlen är tillräckligt mörk, och mönstret är lätt att känna igen.  Vid perfekta förhållanden, klart väder och bra mörker kan du kanske se att det finns en till stjärna vid den mittersta av handtagets tre stjärnor. Stora Karlavagnen är en del av stjärnbilden Stora Björn och det går att fantisera ihop konturen av ett djur. En av de första planeterna som hittades utanför vårt eget solsystem finns i Stora Björn.

Lilla Björn och Lilla Karlavagnen är två olika namn på samma stjärnor. De är lite svårare att upptäcka. Men där hittar du den mycket viktiga Polstjärnan – vår ledsagare i natten som alltid visar riktningen mot norr. Polstjärnan lyser svagare än de flesta tror.

Besök Himmelskahändelser Vintergatan